Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Een populaire hypotheekvorm is de aflossingsvrije hypotheek. Zoals al duidelijk wordt uit de naam wordt er bij deze hypothecaire lening geen geld afgelost. Toch wordt deze hypotheek vaak afgesloten.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is uitermate geschikt voor mensen die een huis willen kopen maar ook geld willen overhouden om leuke dingen te doen in het dagelijks leven. Het werkt als volgt: Op het moment dat je de hypotheek afsluit leen je de complete hoofdsom. Vervolgens betaal je maandelijks een percentage rente. Goed om te weten is dat de rente niet vast staat. Dit kan zowel voordelen als nadelen opleveren. De rente kan veranderen omdat er geen geld wordt afgelost.

Looptijd aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek heb je geen vaste looptijd. Vaak wordt wel gezegd dat deze vorm van een hypothecaire lening een levenslange hypotheek is. Je blijft elke maand een percentage rente betalen.

Aflossing hypotheek

Omdat je niets aflost houd je altijd een hypotheekschuld. Dit verschuldigde bedrag wordt door de bank geïnd op het moment dat je je huis verkoopt. Eerst dien je de hypotheek volledig af te lossen. De rest van het geld mag je houden. Omdat de bank er zeker van wilt zijn dat ze haar geld terugkrijgt is de hoogte van een aflossingsvrije hypotheek bijna nooit hoger dan 75% van de executiewaarde van het huis.

Voordelen aflossingshypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek houd je elke maand genoeg geld over om leuke dingen te doen. Daarnaast houd je een hoge belastingaftrek de hele hypotheek lang. Daarnaast is een aflossingsvrije hypotheek nooit gekoppeld aan een overlijdensrisicoverzekering zodat de nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten in het geval van het overlijden van de lener.

Nadelen aflossingshypotheek

Een groot nadeel is dat je weinig geld overhoudt als je je huis verkoopt. Eerst dien je de hypotheekschuld af te lossen. Ook kunnen rentestijgingen zeer nadelig uitpakken omdat de rente de hele looptijd lang over hetzelfde bedrag geheven wordt.

Share