Annuïteiten hypotheek

Annuïteiten hypotheek

De annuïteiten hypotheek is geschikt voor mensen die niet direct hoge maandlasten willen betalen bij het afsluiten van hun hypothecaire lening. Bij een annuïteiten begin je namelijk met lage maandlasten die na verloop van tijd steeds hoger worden zodat je aan het einde van de looptijd het complete bedrag kunt aflossen.

Wat is een annuïteiten hypotheek

Met een annuïteiten hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. De som van rente en aflossing blijft elke maand gelijk. Het percentage van deze som wat bestaat uit rente en datgene wat bestaat uit aflossing verschilt wel per maand. Bij het afsluiten van een annuïteiten hypotheek begin je met een kleine aflossing en een groot percentage rente per maand. Deze verhouding draait zich na verloop van tijd om. Dan betaal je meer geld aan aflossing dan aan rente. Aan het eind van de looptijd heb je de hele hypotheek afgelost waardoor je niet achter blijft met een hoge hypotheekschuld.

Geen bescherming tegen renteverhogingen

De annuïteiten hypotheek biedt geen bescherming tegen plotselinge renteverhogingen. De maandelijkse lasten kunnen flink stijgen als de rente omhoog gaat. Zeker in het begin kan dit voor onaangename verrassingen zorgen. Sluit dan ook nooit een annuïteiten hypotheek af als je maar ternauwernood de hypothecaire lening kunt betalen.

Voordelen annuïteiten hypotheek

De maandlasten zijn in het begin erg laag. Je betaalt een groot percentage aan rente wat allemaal aftrekbaar is voor de belasting. Je houdt dus een hoop geld over om andere dingen mee te doen. Daarnaast is deze hypotheek een goed alternatief voor een hypothecaire lening met vermogensopbouw. Tevens heb je de hypotheek volledig afgelost aan het einde van de looptijd.

Nadelen annuïteiten hypotheek

Waar je nog begint met lage maandlasten worden deze, naarmate de hypotheek langer loopt, steeds hoger. Het bedrag wat je van de belasting af kunt trekken wordt steeds lager terwijl het aflossingsbedrag steeds groter wordt. De som wordt steeds ongunstiger. Het fiscale voordeel wordt steeds wat minder. Voor mensen met weinig inkomen lijkt deze hypotheek aantrekkelijk maar op den duur zal dit niet zo zijn.

Share