Auto leningen

Auto leningen

Een auto lening is te vergelijken met een persoonlijke lening. Het verschil is dat de auto lening wordt afgesloten voor de aankoop van bijvoorbeeld een auto. Bij de auto lening fungeert de wagen meestal als onderpand. De looptijd van een auto lening is niet zo lang als andere leningen, het is meer bedoeld om in korte tijd een grote aankoop te doen.

Hoe werkt een auto lening

Je sluit een auto lening af bij de bank of een andere lening verstrekker. Samen met de adviseur spreek je een vast rentetarief af en bepaal je de looptijd van de auto lening. Deze looptijd is vrijwel altijd beperkt. Dit omdat de auto geen tientallen jaren meegaat. Je moet er voor zorgen dat de lening is afbetaald op het moment dat je een nieuwe auto wilt kopen. Anders loop je het gevaar om dubbel te moeten betalen.

Aflossen auto lening

Bij een auto lening betaal je elke termijn een vast bedrag aan aflossing en rente. De rente is niet variabel en staat vast. Dit blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde. Je weet elke termijn waar je aan toe bent en kunt daarom een vast bedrag opzij zetten zodat je aan het einde van de looptijd de lening volledig hebt afgelost. Boetevrij extra aflossen is vrijwel nooit mogelijk bij een auto lening. Ook is het niet toegestaan om afgelost geld opnieuw op te nemen.

Voordelen auto lening

Je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij het afsluiten van de auto leningen weet je direct hoeveel je per termijn gaat betalen zodat je het opzij kunt zetten. Met de auto lening kun je in een relatief korte tijd een grote aankoop financieren.

Nadelen auto lening

Je kunt tussentijds geen extra geld aflossen. Ook al kun je dat makkelijk bekostigen, de maandlasten blijven hetzelfde. Ook fungeert je auto als onderpand. Mocht je de lening niet kunnen opbrengen dan kan er beslag gelegd worden op je auto. Een auto lening is alleen aan te raden als je zeker weet dat je het terug kunt betalen.

Share