Geld lenen om te kunnen beleggen, is dat verstandig?

Sinds banken de ene na de andere verlaging op spaartegoeden uitoefenen, wordt de interesse in beleggen groter. Mensen kiezen eieren voor hun geld en halen hun geld van de spaarrekening af om het in een belegging te kunnen steken.
De andere kant van de munt is dat mensen die weinig geld op hun spaarrekening hebben, ineens geld gaan lenen om te kunnen beleggen.
Maar hoe verstandig is dat nu eigenlijk: geld lenen om te gaan beleggen?
Een belangrijke les voor mensen die leren beleggen voor beginners is om geen geld te lenen met als doel om het te beleggen. De reden daarvoor leggen we in dit artikel graag aan je uit.

Beleggen is risico lopen
Hoewel je de risico’s binnen het beleggen grotendeels zelf in handen hebt en je zelf bepaalt of je in een risicovolle investering stapt met grote kans op winst, of liever genoegen neemt met minder voor een kleinere winst, zal je met beleggen altijd risico blijven lopen.
Zelfs de kleinste rendementen kunnen verknald worden door een speling van het lot of door een verandering in de situatie. Het nieuws en de actualiteiten blijven onvoorspelbaar en dat staat in directe verbinding met een belegging.
Daarom is het niet verstandig om met geleend geld te gaan beleggen.

Geleend geld moet je terugbetalen
Je snapt dat je geld terug moet betalen aan de bank. Als jij je geld verloren hebt en dus niet in staat was om het geleende vermogen te laten groeien, heb je een groot probleem. Wie niet kan terugbetalen krijgt incassobureaus achter zich aan en wordt negatief geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.
Het is dus heel verstandig om dat in de gaten te houden als je geleend geld wil gaan gebruiken om te beleggen.

Hoe kun je dan beleggen zonder geld?
Wil jij wel beleggen, maar heb je weinig geld? Dan kun je beginnen met het gratis beleggen via diverse websites en spelletjes. Je kunt zo het gevoel van beleggen krijgen. In de tussentijd leg je maandelijks wat geld opzij tot je een klein vermogen hebt van zo tussen de €500 en €1.000. Dat geld ga je voorzichtig aan beleggen in kleine beleggingen met weinig risico.
Als je het goed beheerst en allemaal verstandig aanpakt, is de kans groot dat je winst gaat maken of in ieder geval weet hoe je winst kan maken. En dan heb je, zonder gebruik te maken van geleend geld, toch heel veel geleer en de kans om als beginner succesvol te zijn in beleggen.

Conclusie
Mensen zijn kuddedieren. Als er ergens belegd wordt, wordt er overal belegd. Maar als je geen geld hebt om te beleggen is de verleiding groot om geld te gaan lenen. Echter, beleggen met geleend geld is geen aanrader. Je zal het geld altijd terug moeten betalen en de kans dat je verliest op de beurs is nu eenmaal erg groot. Het is dan ook absoluut af te raden om geld te gaan lenen om te kunnen beleggen. Spaar liever zelf een klein vermogen bij elkaar en beleg dat op het moment dat je genoeg geoefend hebt.

Share