Huurkoop

Informatie over huurkoop

Huurkoop is een bijzondere vorm van lenen. Het is één van de bijzondere overeenkomsten die nog niet volledig zijn gemoderniseerd. De regels voor de huurkoop staan dan ook nog in het Burgerlijk Wetboek.

Hoe werkt huurkoop

Bij de huurkoop leenvorm is de lening altijd verbonden aan een object wat gefinancierd moet worden. Het gaat hierbij vrijwel altijd om grote bedragen. Het bijzondere van een huurkoop is dat een koper pas officieel eigenaar is, als hij de lening volledig heeft afgelost. In de tussentijd mag hij wel gebruik maken van het object en is hij ook aansprakelijk voor eventuele schade.

Lage rente huurkoop

Een lening op basis van huurkoop heeft een zeer voordelige rente. Dit komt omdat de kredietverstrekker grote zekerheid heeft bij huurkoop. Het object is namelijk pas van de koper als de kredietverstrekker zijn lening in zijn geheel heeft terug gekregen.

Veiligheid voor de koper bij huurkoop

Omdat bij een huurkoop altijd een object borg staat voor de lening kan er weinig gebeuren als een koper het product toch niet kan financieren. Er worden geen spullen in beslag genomen bij een leningschuld. Het enige wat kan gebeuren is dat de kredietverstrekker het eigendomsrecht van het product niet wilt overdragen.

Voordelen huurkoop

Huurkoop is een voordelige leenvorm voor kopers. Je hebt een vaste looptijd met een vaste rente. Deze rente is altijd scherp omdat de kredietverstrekker een grote zekerheid heeft ingebouwd bij huurkoop. Je betaalt de gehele looptijd een lage rente waardoor je genoeg geld overhoudt voor andere leuke dingen.

Nadelen huurkoop

Een huurkoop lening is altijd verbonden aan een object. Je wordt pas eigenaar als je de volledige lening hebt afbetaald terwijl je wel tussendoor kunt opdraaien voor eventuele schade. Daarnaast kan het gebeuren dat je het object niet volledig kunt financieren door een financiële tegenslag. In dat geval kan de kredietverstrekker het eigendomsrecht niet overdragen en sta je met lege handen. Ook al heb je tijdenlang een aflossing gedaan.

Share