Hypotheken

Hypotheken

Wat veel mensen niet weten is dat een hypotheek valt onder de leningen. Je leent immers geld van de bank om iets te bekostigen.

Hypotheken worden bijna altijd afgesloten bij de aankoop van onroerend goed. De bedragen voor bijvoorbeeld een huis, zijn zo groot dat een hypotheek onvermijdelijk is. Je leent het geld bij de bank wat je vervolgens in termijnen af moet betalen.

Looptijd hypotheek

De looptijd van een hypothecaire lening, beter bekend als hypotheek, is in Nederland vaak 30 jaar. Daarbinnen heb je meestal een rentevaste periode. Hoe lang deze periode is, verschilt per aanbieder. Tijdens deze rentevaste tijd kan de rente niet omhoog of omlaag gaan. Het risico op rentestijgingen is hiermee weggenomen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat ook een eventuele rentedaling niet van invloed is op het rentebedrag.

Rente hypotheek

Wanneer je de rente van je hypotheek niet vast zet kan dit zowel gunstig als ongunstig uitpakken. In het geval dat de rente daalt betaal je natuurlijk minder maar ook vice versa. De rente niet vast zetten is erg risicovol en ook niet aan te raden omdat een hypotheek over grote geld bedragen gaat.

De hypotheekrenteaftrek is aantrekkelijk wanneer je een hypotheek afsluit. De betaalde rente mag namelijk worden afgetrokken van het belastbare inkomen uit arbeid. Dit voordeel kan behoorlijk oplopen, zeker als de rente van je hypotheek vast staat.

Advies

Er zijn tegenwoordig vele verschillende hypotheken die elk op hun eigen manier werken en afbetaald dienen te worden. Een hypotheek wordt meestal afgesloten bij het kopen van een huis. Dit is een grote financiële aankoop die zorgvuldig genomen dient te worden. Het is daarom essentieel om goed op de hoogte te zijn van de verschillende hypotheken voordat je een besluit neemt. Vervolgens is het verstandig om in samenspraak met de bank de geschikte hypotheek uit te zoeken en af te sluiten. Zo ben je er zeker van dat je de hypothecaire lening veilig afsluit.

Share