Informatie doorlopend krediet

Informatie doorlopend krediet

De meest flexibele vorm van lenen is het doorlopend krediet. Deze lening is vooral geschikt voor grote uitgaven waarvan je niet precies weet hoe duur het gaat uitvallen. Het doorlopend krediet staat van te voren niet zo vast als andere leningen.

Hoe werkt het doorlopend krediet

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet spreek je met de verstrekker van de lening je kredietlimiet af. Je kunt geld lenen tot deze limiet, niet meer. Het maakt niet uit wanneer je het geld opneemt, je betaalt pas rente en aflossing als je geld opgenomen hebt. Ook al heb je een deel van je krediet afgelost, dit geld kun je opnieuw opnemen zolang je maar niet boven je kredietlimiet uitkomt.

Aflossing en rente doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet ga je pas betalen als je gebruik maakt van je geleende geld. In vaste termijnen dien je vervolgens het geleende geld te gaan aflossen in de vooraf afgesproken looptijd. Ditzelfde geldt voor de rente. Je betaalt als je geld opneemt. Hoe hoog de rente is, is van te voren niet te zeggen. De rente die bij een doorlopend krediet gehanteerd wordt is namelijk variabel.

Extra aflossen doorlopend krediet

Het is mogelijk om bij een doorlopend krediet boetevrij extra geld af te lossen. Dit kan op elk moment wanneer je maar wilt. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je de lening eerder afbetaald hebt. Dit geeft ook vertrouwen aan de verstrekker voor een eventuele nieuwe lening.

Voordelen doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is flexibel. Je neemt geld op wanneer je wilt en je betaalt dus ook pas terug als je gebruik maakt van je geleende geld. Je gebruikt je lening als je hem nodig hebt en niet eerder.

Nadelen doorlopend krediet

Omdat niet bekend is wanneer je geld wilt opnemen is de rente ook niet vastgesteld. Deze rente kan voordelig uitvallen maar ook negatief. Daarnaast is de looptijd van te voren niet bekend. Dit komt omdat je afgelost geld opnieuw boetevrij mag opnemen zolang je maar niet boven je limiet komt.

Share