Informatie Lijfrente hypotheek

Lijfrente hypotheek

De lijfrente hypotheek bestaat net als sommige andere hypotheken uit twee delen. Vanzelfsprekend is het belangrijkste deel de lening. Het andere deel is de aanvullende oudedagsvoorziening, ook wel de lijfrenteverzekering.

Wat is een lijfrente hypotheek

Bij een lijfrente hypotheek betaal je elke maand rente over de hypotheek. Daarnaast betaal je ook premie voor de opbouw van je lijfrente. Zowel de hypotheekrente als de lijfrente premie zijn af te trekken van het belastbaar inkomen.

De lijfrente hypotheek heeft geen vastgestelde einddatum. Als je met pensioen gaat ontvang je een lijfrente-uitkering uit de opgebouwde premie. Over deze uitkeringen dien je echter wel belasting te betalen. Daarnaast moet je een deel van de uitkering afstaan in het geval dat je de hypotheekrente anders niet meer kunt opbrengen. Lukt dit wel, dan is de uitkering een leuk extraatje.

Aflossingsvrij

De lijfrente hypotheek is een aflossingsvrije hypothecaire lening. Daardoor kun je nooit de volledige waarde van je huis geleend krijgen. De hoogte van de hypotheek is een vastgesteld percentage van de executiewaarde van je huis. Vervolgens hoef je niet elke maand af te lossen maar gaat dit pas gebeuren als je met pensioen gaat. Daardoor blijf je wel de hele looptijd een hoge rente, die wel aftrekbaar is, betalen.

Voordelen lijfrente hypotheek

Een belangrijk voordeel van de lijfrente hypotheek is dat je een behoorlijk bedrag van de inkomstenbelasting mag aftrekken. Zowel de hypotheekrente als de lijfrente premie zijn aftrekbaar. Ook is het mogelijk om de premie te beleggen. Hiermee kun je natuurlijk geld verdienen.

Nadelen lijfrente hypotheek

De andere kant van beleggen is dat je ook kunt verliezen. Hier heb je zelf weinig invloed op. Maar het belangrijkste nadeel is dat de lijfrente hypotheek gericht is op belastingvoordeel. Het probleem is dat de hypothecaire lening zeer gevoelig is voor fiscale wetswijzigingen.

Let op!

Sinds 2001 zijn er belastingplannen die ervoor hebben gezorgd dat je steeds minder premie kunt aftrekken van de belasting. In de toekomst zal dit nog minder worden waardoor de lijfrente hypotheek op den duur zal verdwijnen.

Share