lenen op onderpand

Informatie over lenen op onderpand

Lenen op onderpand is een goedkope vorm van lenen. Vaak nog voordeliger dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dit komt omdat de kredietverstrekker zekerheid inbouwt door het onderpand. De kans is namelijk groter dat ze hun geld terug zien in het geval van een onderpand dan wanneer ze een lening afsluiten zonder. Dit heeft als positief gevolg voor de lening nemer dat de rente lager is dan bij andere leningen.

Hoe werkt lenen op onderpand

Er zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste vorm is de hypotheek. Daarover vind je elders op deze site meer informatie. Andere mogelijkheden van lenen op onderpand zijn een polis of beleggingen. In het eerste geval gebruik je je levensverzekeringspolis als onderpand. Het te lenen bedrag is dan afhankelijk van de afkoopwaarde van deze polis. Ook is het belangrijk dat de verzekering niet verbonden is met een levenshypotheek.

Ook kun je effecten gebruiken bij het lenen op onderpand. Dit is een veelvoorkomende variant. De aandelen of obligaties worden dan gebruikt als onderpand. Ook het effectenkrediet wordt vaak gebruikt als onderpand. De in bezit zijnde effecten worden dan als onderpand gebruikt om nieuwe effecten aan te kunnen schaffen.

Spullen verpanden

Heb je direct geld nodig dan kun je ook spullen verpanden bij de bank. Bijvoorbeeld je tv. Je krijgt hier dan geld voor bij de bank en je kunt de tv ook weer terugkopen. Dit kost dan wel meer dan wat je er voor gekregen hebt.

Voordelen lenen op onderpand

Je betaalt een lage rente vanwege de grote zekerheid die de kredietverstrekker heeft. Ze zijn er vrijwel zeker van dat ze hun geld terug krijgen, anders ga je iets niet verpanden. Het risico is minimaal.

Nadelen lenen op onderpand

Je hebt altijd iets nodig om als onderpand te gebruiken om te kunnen lenen. Mocht je in financiële problemen komen dan is het lastig om al je spullen weer terug te krijgen. Daarnaast ben je altijd verbonden met de bank en heb je weinig vrijheid in de lening.

Share