Leven hypotheek

Leven hypotheek

Deze vorm van een hypothecaire lening is de meest gunstige als je kijkt naar het belastingvoordeel. Dit komt omdat de leven hypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypothecaire lening en een levensverzekering. Voor de laatstgenoemde bestaan er fiscale vrijstellingen waardoor deze hypotheek aantrekkelijk is.

Wat houd een leven hypotheek in?

Zoals vermeld bestaat de leven hypotheek uit een levensverzekering, ook wel de kapitaalverzekering, en een aflossingsvrije hypothecaire lening. De bedoeling van de levensverzekering is dat je daarmee aan het einde van de looptijd van je hypotheek deze in één keer kunt afbetalen. Deze hypotheek is gunstig op fiscaal gebied omdat je belastingvrij vermogen opbouwt om de lening af te kunnen betalen maar ondertussen mag je wel de hypotheekrente van de belasting aftrekken.

Toch aflossen leven hypotheek

Bijzonder aan de leven hypotheek is dat het een aflossingsvrije hypothecaire lening is, maar toch zijn er mogelijkheden om geld af te lossen. Je kunt er voor kiezen om toch elke maand een bedrag af te lossen in samenspraak met de bank.

Geen koppeling

De bedoeling van de verzekering die je naast de hypotheek moet afsluiten is het kunnen afbetalen van de lening aan het einde van de looptijd. Maar omdat de hypotheekrente niet is gekoppeld aan de spaarrente kan de uitkering die je krijgt uit je levensverzekering zowel hoger als lager dan je hypotheekschuld zijn.

Voordelen leven hypotheek

Als je niet aflost houd je gedurende de looptijd van 30 jaar een groot percentage hypotheekrente wat je van de belasting mag aftrekken. Ondertussen bouw je ook nog eens belastingvrij vermogen op in je verzekering waardoor je normaal gesproken de hypotheek gemakkelijk kunt aflossen.

Nadelen leven hypotheek

Het nadeel van een leven hypotheek is dat de uitkering die je ontvangt uit je levensverzekering niet vast staat. Vaak is dit namelijk afhankelijk van een zogenaamde winstuitkering. Ook is het voortijdig beëindigen van de leven hypotheek zeer ingewikkeld en lastig. Je kunt niet van te voren berekenen hoe hoog de afkoopwaarde is en wat je nog overhoudt.

Share