Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Deze vorm van een hypothecaire lening lijkt het meest op een gewone lening. Je begint met de hoofdsom en lost elke maand een bedrag af zodat uiteindelijk de maandelijkse lasten steeds lager worden.

Hoe werkt een lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek sluit je af voor 30 jaar. Je begint met de hoofdsom. Hierover betaal je vanaf maand 1 rente. Ook los je elke maand een klein bedrag af. Daardoor worden je maandlasten op den duur steeds lager en heb je na 30 jaar het volledige geleende bedrag afgelost. Je hebt dus geen hypotheekschuld na de looptijd.

Aflossing lineaire hypotheek

De hoogte van de maandelijkse aflossing is per hypotheek verschillend. De looptijd van een lineaire hypotheek is bijna altijd 30 jaar, ook wel 360 maanden. Het totale bedrag van de hypothecaire lening wordt gedeeld door deze 360 maanden en dan heb je het bedrag wat je maandelijks dient af te lossen. Er is ook een mogelijkheid om sneller af te lossen maar hierdoor worden je maandlasten natuurlijk wel hoger.

Overlijdensrisicoverzekering

Het is verplicht om bij een lineaire hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht je als hypotheeknemer overlijden dan krijgen je nabestaanden een vaste uitkering. Deze zal gelijk zijn aan het bedrag van de hypotheek wat nog niet afgelost is. Hoe lager de hypotheekschuld, hoe lager de uitkering wordt.

Voordelen lineaire hypotheek

Het voordeel van een lineaire hypotheek is dat op den duur de maandlasten steeds lager worden. Elke maand los je wat af waardoor de hypotheekrente steeds minder wordt. Je hebt ook geen hypotheekschuld na de looptijd van je hypothecaire lening. Zo heb je meer ruimte voor andere dingen na de afgeloste hypotheek.

Nadelen lineaire hypotheek

Omdat de hypotheekrente steeds lager wordt kun je wel steeds minder geld aftrekken voor de belasting. Ook moet je rekening houden met hoge maandlasten in het begin vanwege de hoge rente en ook nog eens de maandelijkse aflossing. Bij het afsluiten van de lineaire hypotheek moet je dus rekening houden met tijdelijk wat minder bestedingsruimte.

Share