WOZ krediet

Informatie WOZ krediet

WOZ staat voor wet waardering onroerende zaken. Daarmee wordt bijvoorbeeld je koophuis bedoeld. Het WOZ krediet is ook bedoeld voor eigenaren van koophuizen. Deze lening heeft rechtstreeks te maken met de WOZ waarde van je huis.

Hoe werkt een WOZ krediet

Om de paar jaar bepaalt de overheid de WOZ waarde van je koophuis. Er wordt gekeken hoeveel het huis gestegen is in waarde in vergelijking met andere huizen en vroegere jaren. Aan de hand van de WOZ waarde wordt het WOZ krediet bepaald wat je maximaal mag lenen. De maximale lening bedraagt bijna altijd 150% van de WOZ waarde en daar moet de hypotheek die op het huis zit nog vanaf worden getrokken.

Vergeleikbaar met een persoonlijk krediet

Het WOZ krediet lijkt sterk op een doorlopend krediet. De voorwaarden zijn hetzelfde en ook het principe van lenen verschilt nauwelijks. Het enige verschil is dat de rente van een WOZ krediet vele malen lager is dan bij het doorlopend krediet. Dit komt omdat de aanbieder het risico op verlies lager inschat in het geval dat je al een koopwoning kunt financieren.

WOZ krediet beter dan een 2e hypotheek

Het verschil met een 2e hypotheek is dat je geen extra kosten betaalt. Je hoeft alleen een kredietlimiet af te spreken en daarna kun je lenen wat je wilt zolang je de limiet maar niet overschrijdt.

Voordelen WOZ krediet

Het grootste voordeel van het WOZ krediet is de lage rente in vergelijking met andere leningen en hypotheken. Bij het afsluiten van een WOZ krediet heeft de verstrekker genoeg vertrouwen in je waardoor de rente laag kan blijven. Je kunt boetevrij extra aflossen en geld opnemen wanneer je wilt. Het WOZ krediet biedt grote vrijheid.

Nadelen WOZ krediet

Een groot nadeel is dat je het WOZ krediet alleen kunt afsluiten als je een koophuis hebt. Voor mensen die wat krapper bij kas zitten is deze lening niet beschikbaar. Een ander nadeel is de variabele rente. Je weet niet wat je gaat betalen omdat de rente elk moment anders kan zijn.

Share