Geld lenen populair in tijden van crisis
Natuurlijk is men bij de overheid en de Nederlandse bank ook niet van gisteren. De overheid heeft zich als doel gesteld om zeker in tijden van crisis mensen toch te stimuleren om maar geld uit te blijven geven. Door geld te laten rollen kan men er voor zorgen dat de economie draaiende blijft en dat de crisis wellicht zelfs verholpen wordt.
Het lijkt misschien raar om geld te lenen juist in tijden van crisis. Indien je goed bent opgevoed kun je je namelijk wel voorstellen dat het niet echt logisch is om geld te lenen in tijden dat je het juist financieel gezien wat zwaarder hebt. Door de maatregelen die de verschillende overheden over de gehele wereld echter treffen lijkt het zo te zijn dat mensen gedwongen worden tegen hun natuur in te gaan.
Door lage rente wordt lenen aantrekkelijk
In tijden van crisis zijn overheden en banken geneigd rentes te verlagen. Dit heeft tot gevolg dat banken minder rente uit hoeven te betalen over lopende spaargelden, wat de banken minder kosten oplevert. Door de kosten voor banken te verlagen kunnen banken zelfs in tijden van economische crisis financieel gezond blijven. Daarnaast zorgt een renteverlaging er ook direct voor dat het lenen van geld goedkoper wordt, je hoeft immers minder rente te betalen over het geleende bedrag. Dit kan in potentie een win-win situatie opleveren voor zowel de banken/overheden als de consument. Het is voor consumenten immers een goed gegeven dat zij goedkoper geld kunnen lenen. Aan de andere kant wordt op die manier ook de economie gestimuleerd indien de consumenten met het geleende bedrag bepaalde uitgaves gaan doen.
Zoals altijd in het geval van geld lenen is het echter wel goed om hierbij ook te melden dat geld lenen niet zonder risico is. Geld lenen kost uiteindelijk namelijk gewoon geld dus is het goed om na te gaan of je dat jezelf kunt veroorloven.