Waar wordt goud allemaal voor gebruikt?

Dit edelmetaal wordt op veel manieren gebruikt en is zeer gewild door de mens. Bijna iedereen is in het bezit van goud. Het kan verwerkt worden in de gekste dingen of juist in de normale benodigd–heden zoals een lepel of een beker. Het is een van de meest gewilde en dure grondstof tederlijke tijd. 

Goud wordt voor veel dingen in de wereld gebruikt en in dit artikel worden een paar belangrijke gebruiken genoemd. 

 

Goud als Betaalmiddel

Deze grondstof wordt gebruikt voor munten en goudstaven waar je een bepaalde waarde aan kan hangen. Deze waarde is vaak heel hoog als er echt puur goud wordt gebruikt. De waarde van deze grondstof veranderd niet snel dus blijft het ook altijd hetzelfde of bijna hetzelfde bedrag. De euro of dollar verliest een stuk sneller zijn waarde waarmee het goud gekocht kan worden. De goudprijs actueel wordt meestal per kilo berekend de kiloprijs goud verschilt per dag, maar is meestal tussen de 42400 en de 42600 euro per kilo. Het goud verkopen prijs per gram is ongeveer €42,56. Vroeger gebruikten de mensen goudmunten als betaalmiddel in de handel zoals we nu de euro gebruiken voor het betalen van producten en diensten. 

 

Sierraden 

Veel van dit edelmetaal zit in sierraden zoals een ring of een ketting. Voor dit aanbod aan sierraden wil de mens deze graag bezitten. Doordat deze stof zo zacht is kan het goed worden verwerkt in de ringen, kettingen, oorbellen, piercings en armbanden. Het wordt vaak gebruikt in trouwringen, omdat het mooi en duur spul is. Het edelmetaal geeft een glanzende en elegant uiterlijk aan het sieraad. 


Gezondheid en luxe 

In de tandheelkunde wordt deze stof ook gebruikt voor het maken van bruggen en kronen. Dit komt doordat het stevig is en bijna niet tot niet slijt.

Zelfs in voertuigen en andere luxe attributen zit dit edelmetaal. Denk aan de gouden koets waar de koning en koningin op prinsjes dag in zitten. Deze koets is heel mooi versierd met goud en afbeeldingen. Ook zit het metaal in kroonluchters trapleuningen, tafels en stoelen. Het kan in bijna elk meubelstuk worden verwerkt. 

Niet alleen in sierraden en meubels wordt goud verwerkt, maar ook zelfs in de apparaten die we elke dag gebruiken en ook gewend zijn om bij ons te hebben. In elke mobiele telefoon zit ongeveer 0,32 cent aan goud. Bijna iedereen op deze wereld heeft een mobiele telefoon, bedenk dan maar eens met hoeveel goud er wordt weggegooid als deze niet gerecycled worden en gewoon weggegooid worden. Uit een ton Smartphones kan je er 300 gram aan goud uithalen. Voor de bedrijven die deze Smartphones en andere apparaten recyclen is dit een aardig zakcentje.

 

Ruimtevaart 

Ook wordt dit dure soort metaal voor satellieten gebruikt als schild voor de hitte. Het wordt ook gebruikt in de pakken van een ruimtevaarder, namelijk in het vizier die bestemd is tegen de zon. 

Kortom kan deze dure grondstof voor belangrijke dingen zoals de ruimtevaart en minder belangrijke luxe gebruikt worden.

 

Share