Wat doet een boekhouder; dingen die je niet verwacht

Wat doet een boekhouder; dingen die je niet verwacht

Van veel dingen weten we niet wat ze zijn of wat ze doen. Dat is niet heel gek, je hebt immers niet alle wijsheid in pacht. Maar als je niet weet wat iets is of wat iets doet, dan is het wel heel belangrijk dat je er achteraan gaat. Dat je te weten komt wat iets wél is, is dan iets moois. Je leert dingen en maakt progressie! Daar willen wij vandaag aan bijdragen. Dit gaan we doen door je antwoord te geven op de vraag ‘wat doet een boekhouder?’. We gaan daarbij in op de dingen die je mogelijk niet verwacht, want in het kort kunnen we je al uitleggen dat belastingaangiften doen een groot onderdeel van het werk van een boekhouder is. 

Wat doet een boekhouder; bedrijfsadvies

Boekhouders zijn meestal werkzaam voor bedrijven en soms voor particulieren. Omdat de grote meerderheid van de klanten worden gevormd door bedrijven, weten boekhouders wel het een en ander van financiële aspecten en ook van bedrijfsvoering. Boekhouders zijn niet alleen betrokken bij de financiële kant van een bedrijf, maar begrijpen ook de bredere bedrijfsvoering. Ze kunnen daarom soms ook waardevol bedrijfsadvies geven, zoals het evalueren van bedrijfsmodellen, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het adviseren over investeringsbeslissingen. 

Dit advies is gebaseerd op hun diepgaande kennis van de financiën van een bedrijf. Als je wilt weten ‘wat doet een boekhouder?’ moet je dus ook weten dat een boekhouder dit soort dingen kan doen. Het valt echter niet onder de reguliere werkzaamheden, onthoud dat wel. 

Wat doet een boekhouder; financieel advies en risicobeheer

Financiën gaan om veel. Het is niet slechts het invullen van een aantal nummers in een tabelletje en voilà. Boekhouders fungeren namelijk vaak ook als financiële adviseurs voor hun klanten. Ze kunnen helpen bij het opstellen van budgetten, financiële verwachtingen en strategische planning. Ze analyseren de financiële gezondheid van een bedrijf en bieden waardevolle inzichten om de winstgevendheid te vergroten en kosten te verlagen. 

Dit advies gaat verder dan cijfers; het heeft invloed op de langetermijnstrategie van een bedrijf. Ze spelen daarmee ook een rol bij het identificeren en beheren van financiële risico’s voor een bedrijf. Ze kunnen risico-evaluaties uitvoeren en strategieën ontwikkelen om financiële kwetsbaarheden te verminderen. Dus, wat doet een boekhouder? Ook financieel advies uitbrengen en adviseren over risicobeheer! 

Belastingen plannen

Wat doet een boekhouder? ‘Vooral veel met belasting’, zullen velen zeggen. Daar hebben ze geen ongelijk in. Maar wist je dat dit ook belastingplanning omvat? Belastingplanning is veel meer dan slechts het doen van belastingaangiften. Boekhouders helpen bedrijven om belastingvoordelen te maximaliseren door strategische planning. Ze identificeren belastingaftrekposten, kredieten en voordelen die vaak over het hoofd worden gezien en kunnen zo aanzienlijke besparingen opleveren voor hun klanten. 

Bovendien kunnen er strategisch aankopen en uitgaven worden gedaan om zo belastingvoordelen te maximaliseren. Het kopen van een nieuwe bedrijfsauto aan het einde van kwartaal 1, kan bijvoorbeeld betekenen dat je je btw snel terugkrijgt en dit je belasting over kwartaal 1 scheelt. 

Voor meer informatie, ga naar Boekzo.nl.

Share