Als ZZP een hypotheek krijgen is tegenwoordig een stuk makkelijker

Ben je ZZP en een hypotheek nodig? In sommige gevallen kan dit moeilijk zijn. Nu is het tegenwoordig al een stuk makkelijker dan vroeger, want toen was het bijna niet te krijgen. Vooral voor beginnende ondernemers is het lastig. Maar tegenwoordig kun je ook als je korter dan drie jaar een bedrijf hebt een kans wagen. In dit artikel kun je lezen waar je rekening mee moet houden als je als ZZP een hypotheek wilt aanvragen en wat erbij komt kijken.

ZZP en hypotheek en jouw financiële situatie
Als je begint met ondernemen dan ga je de eerste jaren waarschijnlijk veel investeren en minder verdienen dan wat latere jaren. Vroeger waren de hypotheekverstrekkers minder happig om hypotheken aan te bieden aan ZZP’ers. Dit kwam omdat ze eerst drie jaren van financiële prestaties wilden zien. Omdat je als startende ondernemer moet aantonen dat jouw bedrijf geld oplevert, zowel nu als in de toekomst, kan een hypotheek aanvragen daardoor moeilijk zijn. Het is daarom handig om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan jouw helpen met je zoektocht.

Keuzes voor startende ondernemers
Als je als ZZP een hypotheek wilt aanvragen heb je verschillende keuzes in geldverstrekkers. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de hypotheekverstrekker je toetsinkomen niet meeneemt als je nog maar minder dan drie jaar een bedrijf hebt. Het is daarbij ook handig om te weten wat je van tevoren kunt uitgeven, zodat je nog makkelijker een hypotheek kunt krijgen. Huizenkopers hebben daarnaast de neiging om vaak te veel te bieden, dus kijken naar huizen in een wat lagere prijsklasse kan verstandig zijn. Ook wordt het aangeraden om met een onafhankelijke adviseur te praten voordat je een hypotheek zoekt. Dit kan per aanbieder verschillen.

Vraag een inkomensverklaring aan
Als je naar een hypotheekverstrekker gaat heeft deze normaal gesproken een inkomensverklaring nodig. Deze kun je aanvragen en krijgen bij een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat veel banken werken met specifieke bureaus. Als er een inkomensverklaring door een bureau wordt opgesteld, is dit vaak gebaseerd op je jaarlijkse financiële administratie. Ook wordt er naar je aangifte bij de belastingdienst gekeken. Als je eerder als freelancers voor een baas hebt gewerkt kan dit ook in je voordeel werken, vooral als je een startende ondernemer bent. De eerdere inkomsten uit loondienst mogen namelijk worden meegenomen. Voor een hypotheek met NHG mag je inkomensverklaring niet meer dan zes maanden oud zijn. Voor andere aanbieders kan dit verschillen.

Nationale Hypotheek Garantie en ZZP hypotheek
Ook als ondernemer kun je een hypotheek krijgen met NHG. Dit is de Nationale Hypotheek Garantie. Hierbij weet je zeker dat je aan alle normen van het NIBUD voldoet. Je bent hierdoor verzekerd als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld werkeloosheid of het verbreken van een relatie. Als ondernemer moet je wel al minimaal een jaar bezig zijn, wil je in aanmerking komen voor de NHG. Ook moet je een inkomensverklaring bespreken met één van de door NHG aangewezen partijen. 

 

Tip: FinaForte

Share