Financial lease steeds aantrekkelijker

Financial lease steeds aantrekkelijker

Steeds meer bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om bepaalde producten en benodigdheden niet zelf te financieren maar aan financial lease te doen. Wat houdt dit eigenlijk precies in en waarom en voor wie kan financial lease aantrekkelijk zijn?

Alhoewel er talloze vormen van financial lease bestaan gaat het hier om zijn algemeenheid om het leasen van een product dat je bijvoorbeeld als bedrijf koopt en door de financier laat financieren. Indien een bedrijf bijvoorbeeld financial lease gebruikt voor de aanschaf van bedrijfsmachines dan is de financier juridisch eigenaar van deze producten. Het bedrijf is echter economisch eigenaar en betaalt dit product gedurende een bepaalde looptijd in termijnen af. Aan het einde van de looptijd is het product afbetaald en gaat het eigendom (eventueel tegen een restbedrag) volledig over naar de afnemer van het financial lease product.

Financial lease kan vooral aantrekkelijk zijn voor bedrijven die grote investeringen moeten doen die zij niet direct contant kunnen betalen. Hierbij valt te denken aan grote machines die duur zijn maar noodzakelijk voor de bedrijfsvoering. Het is logisch dat het voor bedrijven eenvoudiger is om dit soort zaken over een bepaalde looptijd in termijnen te betalen dan in een keer. Het levert voor bedrijven bovendien vaak fiscale voordelen op als zij kiezen voor financial lease. De maandelijkse termijnen kunnen in veel gevallen gebruikt worden als fiscale aftrekpost.

In de huidige tijden van economische crisis is het zeker voor bedrijven vaak ook lastig om zomaar naar de bank te stappen voor een lening. Banken zijn niet meer snel bereid om risico’s te nemen door jou een lening te verstrekken. Het is immers zeker in deze tijden nog maar de vraag of de bank de lening weer terugkrijgt. Waar banken in het algemeen positiever tegenover staan is het verstrekken van een lening met een onderpand. Dit onderpand kan dan in geval van het niet terugbetalen van de lening verkocht worden door de bank. Financial lease is dus steeds aantrekkelijker geworden omdat banken tegenwoordig eerder geneigd zijn een financial lease contract aan te gaan dan simpelweg een lening te verstrekken. Online kun je je goed laten inlichten over de verschillende mogelijkheden die financiers te bieden hebben.

Share