Heb ik recht op letselschade?

Heb ik recht op letselschade?

Het kan je zomaar overkomen: een medische misser waar je niets aan kon doen, een verkeersongeval buiten jouw schuld of een onverwacht ongeluk tijdens een bedrijfsuitje. Wat nu: de letselschadeadvocaat bellen? Als het een ernstig ongeluk was, is de kans groot dat je letselschade hebt opgelopen. Je vraagt je dan vast af of je nu recht hebt op een vergoeding. Want misschien heb je wel medische kosten moeten maken, of ben je (tijdelijk) arbeidsongeschikt geraakt. Wanneer is het zinvol om een letselschadeadvocaat in te schakelen? Je kan pas aanspraak maken op een schadevergoeding als iemand anders aansprakelijk is voor jouw schade. Maar ‘schade’ is een breed begrip. Misschien heb je zelfs in eerste instantie niet door dat je letselschade hebt opgelopen. Hieronder zie je enkele soorten schade op een rijtje waar je zelf niet zo snel aan denkt.

Kosten voor vervoer

Stel je voor: je bent aangereden en zit in het gips. Dat betekent dat je helaas niet meer zelf met de fiets of lopend naar je werk kan. Misschien moet je zelfs regelmatig de taxi pakken om naar belangrijke afspraken te gaan. Of je kan nog wel zelf autorijden, maar moet regelmatig naar ziekenhuizen voor controles en behandelingen. En parkeren bij een ziekenhuis is ook niet gratis… Deze kosten kan je vergoed krijgen, dus bewaar je bonnetjes goed en bel een letselschadeadvocaat.

Studievertraging

De kans is groot dat je school- of studiecarrière vertraging oploopt als je een ongeval hebt gehad. Zo moet je bijvoorbeeld wellicht een extra jaar studie betalen en dat kan flink in de papieren lopen. Maar vergeet ook niet: dit betekent ook dat je een jaar later gaat werken dan je van plan was. Zo kan je een volledig jaar salaris én werkervaring mislopen. Al met al is dat natuurlijk een dure grap. Gelukkig zijn er landelijk afspraken gemaakt over het bedrag dat uitgekeerd kan worden bij één jaar studievertraging voor de verschillende opleidingsvormen:

Basisschool                      € 6.475
VMBO en lbo                   € 14.900
HAVO, MBO, VWO         € 18.150
HBO en/of WO                € 22.025

Zoals je ziet, geen kleine bedragen! Het is dus altijd de moeite waard om bij jouw letselschadeadvocaat te checken of je hier aanspraak op kan maken.

Kosten zonder nut

Wat zijn kosten zonder nut? Stel je het volgende voor: door een ongeval in het verkeer ben je een aantal maanden slecht ter been. Maar je hebt net besloten om een abonnement bij de plaatselijke hockeyclub af te sluiten en hebt geïnvesteerd in dure sportspullen. Tegelijkertijd loopt je prijzige sportschoolabonnement ook nog eens door. En wat denk je van dat festival, waar je nu niet heen kan? Al deze kosten die je hebt gemaakt, kunnen geclassificeerd worden als ‘kosten zonder nut’. En kunnen dus op de tegenpartij verhaald worden.

Er zijn nog veel meer soorten letselschadevergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan vergoeding voor de kosten van aangepast sporten, smartengeld en misgelopen inkosten. Zoek je een goede letselschadeadvocaat in Zwolle? Neem dan contact op met Brugman Letselschadeadvocaten.

 

Share