Het belang van een goede boekhouding van een VOF

 

Door een goede boekhouding kan je zorgen voor een duidelijk financieel plaatje van je onderneming, voornamelijk als het gaat om een VOF. Bij een VOF zijn alle vennoten namelijk privé aansprakelijk voor eventuele schulden, waardoor het bijhouden van een goed boekhouden extra van belang is. Door het artikel hieronder door te lezen kom je te weten wat het belang van een goede boekhouding van een VOF is.

 

Mogelijkheden boekhouding VOF

Bij een VOF kennen we twee mogelijkheden, namelijk de enkelvoudige en de dubbele boekhouding. Gaat het om een VOF met een jaaromzet boven de € 500.000, dan is de VOF verplicht volgens de wet om een dubbele boekhouding bij te houden. Met een dubbele boekhouding profiteer je van veel meer overzicht dan als je een enkele boekhouding hanteert. Als het om een kleiner bedrijf gaat, dan zijn dergelijke ondernemingen niet verplicht om een dubbele boekhouding bij te houden waardoor een enkele boekhouding volstaat.

 

Enkelvoudige versus dubbele boekhouding

De enkelvoudige boekhouding is voornamelijk geschikt voor startende ondernemingen of kleinere bedrijven die nog niet veel winst per jaar boeken. Bij een dubbele boekhouding is het verschil dat er ook een grootboek wordt bijgehouden van alle grootboekrekeningen van het bedrijf. De meeste ondernemers besteden het boekhouden van een grotere VOF uit aan een expert die hier meer verstand van heeft.

 

De onderdelen van het boekhouden 

Het boekhouden van een VOF bestaat uit een aantal onderdelen. Elk van deze onderdelen vergt een bepaalde mate van kennis, ervaring en aandacht. Hierdoor is het boekhouden van een VOF niet voor iedereen weggelegd. De meest relevante onderdelen die hierbij komen kijken zijn:

 

  • Grootboek;
  • Debiteurenadministratie;
  • Crediteurenadministratie;
  • Voorraadadministratie; 
  • In- en verkoopadministratie;
  • Loonadministratie.

 

Reden 1: Beeld van de financiële staat van het bedrijf

Zorg je voor een goede administratie van je VOF, dan kan dit uiteindelijk een helder beeld van de huidige financiële staat van de onderneming weergeven. Op deze wijze kan je voorkomen dat je onderneming in geldproblemen komt te zitten, aangezien je bepaalde voorspellingen kunt maken aan de hand van het overzicht.

 

Reden 2: Boetes voorkomen

Aangiftes moeten op tijd bij de belastingdienst worden ingediend. Doe je dit niet, dan riskeer je hoge geldboetes en daarnaast kom je in de problemen met de belastingdienst. De geldboetes kunnen namelijk vrij hoog oplopen bij de belastingdienst in Nederland. Door ervoor te zorgen dat het boekhouden van je VOF er netjes uitziet voorkom je dus dat je in tijdsnood komt. Een expert kan je boekhouden in orde zetten.

 

Reden 3: De aansprakelijkheid

Een VOF bestaat uit een aantal vennoten, waarbij elke vennoot privé aansprakelijk is voor mogelijke schulden die de onderneming maakt. Dit maakt het essentieel om een volledig overzicht te kunnen hebben van de huidige financiële staat van de VOF. Zo voorkom je onduidelijkheden onderling en weet iedereen van tevoren waar ze aan toe zijn. Elke vennoot kan zo namelijk goed inzien waar het bedrijf naartoe gaat en hier komt nog bij dat een beleidsplan voor de toekomst opgesteld kan worden.

 

Tip Boek Je Winst

Share