Verwerk jij dit al in je beleggingsstrategie?

Voor iedere belegger is beleggen weer anders. Het verschil onder beleggers hun strategie is vaak heel erg groot. Maar als je nog zoekende bent is het moeilijk om uit te vogelen waar je zelf precies staat qua strategie en aanpak.

Zelfs ervaren beleggers evalueren hun eigen strategie regelmatig om er zeker van te zijn dat ze flexibel blijven en in kunnen blijven spelen op veranderende omstandigheden op de markt voor aandelen.

En die verschillen kun je bekijken als een spectrum, met aan de ene kant de gewiekste seconde handelaar, ook wel flitshandelaar, en aan de andere kant de uitgeruste belegger die alles uit handen geeft. Hier tussenin is heel veel variatie mogelijk.

Wat belangrijk is, is dit: als je belegt, beleg je omdat je geld over hebt en goed met geld kunt omgaan. Ga nooit beleggen met het idee om snel geld te verdienen, of schulden af te lossen. Je gaat geheid slechte keuzes maken als je deze stress ervaart!

Daghandelaar

Daghandelaren zijn gericht op het benutten van handelsmogelijkheden met een tijdsbestek van een dag. Voor een daghandelaar is de positie die ze aanhouden vaak maar een paar uur open. De posities worden echter nooit verlengd tot de volgende handelsdag.

Daghandelaren geven meestal de voorkeur aan liquide instrumenten zoals de valutahandel. Deze handel, beter bekend als forex kan zich zeer volatiel gedragen, vergeleken met de aandelenbeurs. Ervaren handelaren proberen van deze volatiliteit gebruik te maken door op de juiste momenten in te kopen, en weer te verkopen op de juiste punten.

Voor een daghandelaar is het uitlenen van hun aandelen wellicht minder werkbaar, aangezien ze de aandelen maar heel kort vasthouden. Je kunt zelf ook aandelen uitlenen, krijg het hier bijvoorbeeld!

Een positiehandelaar daarentegen kan hier veel meer van profiteren. Laten we eens kijken waarom.

Positie handelaren

Positiehandelaren kopen aandelen waarvan ze denken dat ze op lange termijn in waarde zullen stijgen. Hierom zijn deze handelaren niet al te geïnteresseerd in prijsschommelingen op de korte termijn. In plaats daarvan richten ze zich op de grote trends en het groeipotentieel van hun gekochte aandeel.

Deze beleggers zijn trendvolgers. Ze identificeren een trend, kopen de juiste aandelen en houden deze vast totdat de markt piekt als gevolg van de trend die populair wordt. Dit type belegger werkt met een combinatie van technische en fundamentele analyses.

Een positie handelaar is minder geïnteresseerd in dagelijks nieuws, maar zou meer interesse hebben in trends zoals de toename in windenergie of de toenemende vraag naar metalen voor chips en batterijen voor een auto.

Een positiehandelaar doet per jaar doorgaans minder transacties dan een daghandelaar in één dag. Als je geïnteresseerd bent om positiehandelaar te worden, moet je dus rekening houden met een lage transactie frequentie.

Share