Zonder zorgen je motor verzekeren doe je met deze tips

Zonder zorgen je motor verzekeren doe je met deze tips

Op het moment dat je overgaat tot het kopen van een motor moet je, je er als kersverse nieuwe eigenaar bewust van zijn dat je te maken zal krijgen met een aantal verplichtingen. Eén van de belangrijkste verplichtingen heeft betrekking tot het verzekeren van je motor. Voor het afsluiten van een motorverzekering geldt dat dit op het eerste zicht een koud kunstje lijkt. Toch moet het gezegd dat heel wat mensen er toch de nodige moeite mee ondervinden. In het bijzonder het afsluiten van de meest geschikte verzekering voor hun motor blijkt een uitdaging te zijn. In ieder geval, wil jij ook je motor verzekeren, maar kan je nog wel een aantal interessante tips gebruiken? Dan is het zonder meer een aanrader om je even grondig in de lijst met tips te verdiepen die hieronder staan.

Tip 1: Denk op voorhand na over je motorverzekering

Nog steeds komt het al te vaak voor dat een motor verzekeren iets is wat mensen snel, snel willen doen. Dat heeft als gevolg dat ze vaak op voorhand niet even de moeite nemen om grondig na te denken over welke verzekering nu precies het beste bij hen kan passen. Nochtans is dat geen overbodige luxe. Laat ons in ieder geval duidelijk stellen dat er niet zoiets bestaat als één enkele motorverzekering die voor elke eigenaar de beste keuze is. Welke optie voor jou daadwerkelijk het interessantst is wordt immers in de praktijk steevast bepaald door bijvoorbeeld de waarde van je motor, maar ook door de persoonlijke eisen of voorkeuren waarover je beschikt.

Voordat je dus met andere woorden overgaat tot het uitvoeren van een vergelijking voor je motor verzekeren zal je tot de vaststelling komen dat het interessant kan zijn om even een aantal zaken voor jezelf preventief op een rijtje te zetten. Je zal kunnen vaststellen dat dit ook het afsluiten van een echt geschikte verzekering een behoorlijk stuk eenvoudiger zal maken. Ga dus met andere woorden geen sprong in het diepe wagen en zorg ervoor dat je altijd op voorhand grondig nadenkt over welke dekkingen je nodig hebt voor jouw motor verzekering.

Tip 2: Je motor verzekeren hoef je niet slechts één keer te doen

Hoezo hoef je, je motor niet één keer te verzekeren? We begrijpen dat bovenstaande kop voor de nodige verwarring kan zorgen. Toch valt dit eenvoudig uit te leggen. Wanneer je een motor hebt aangekocht is één van de eerste zaken die je (verplicht) moet doen een passende verzekering afsluiten. Daarvoor zal je als het goed is in eerste instantie een vergelijking uitvoeren (zie punt 3 hieronder). Wanneer je dat hebt gedaan zal je een verzekering kunnen afsluiten die wellicht perfect in lijn ligt met jouw verwachtingen. Dat gezegd hebbende is het zo dat dit slechts een momentopname is. Heb je een nieuwe motor gekocht? Dan zal je mogelijks je motor verzekeren door middel van een allriskverzekering. Dat is interessant voor een aantal jaren, maar op een bepaald moment is het een betere keuze om over te stappen op een beknopte verzekering. Het is dit wat we bedoelen met het feit dat een motor verzekeren vaak meerdere keren wordt gedaan.

Tip 3: Je motor verzekeren? Vergeet niet om een vergelijking uit te voeren!

Wil je, je motor verzekeren? Doe dat dan in de praktijk niet zonder eerst een vergelijking uit te voeren. Van de autoverzekering wordt doorgaans gezegd dat ze een ontzettend concurrentiële verzekering is. Dat is ook wel correct, maar dat geldt zeker ook voor de motorverzekering. Het spreekt voor zich dat heel wat mensen er tegenwoordig voor kiezen om een motor te kopen. Dat is echter niet alles. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de autoverzekering is het zo dat de WA-verzekering ook voor motors een wettelijk verplichte verzekering is die moet worden afgesloten. De onderlinge concurrentiestrijd heeft ervoor gezorgd dat de prijzen danig onder druk zijn komen te staan. Voor jou als consument is dat uiteraard geweldig. Wil je hier echter ten volle van kunnen profiteren? Dan zal je kunnen vaststellen dat een vergelijking uitvoeren steevast een absolute must is.

 

Diks verzekeringen | Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

 

Tip 4: Welke rol speelt het eigen risico in je motor verzekering?

Het eigen risico is een onderdeel van het merendeel van de verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Het eigen risico wordt in eerste instantie standaard bepaald door de verzekeraar. Voor ontzettend veel mensen die van plan zijn om een bepaalde verzekering af te sluiten geldt dat zij het vermoeden hebben dat dit eigen risico niet kan worden aangepast. Dat is gelukkig niet juist, integendeel. Het is wel degelijk mogelijk om deze bereidwillig te verhogen, maar waarom zou je dat doen? Zeer eenvoudig. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je de premie die je periodiek moet betalen kan drukken. Zo bespaar je op termijn best een niet onaanzienlijk geldbedrag.

Let op. Het eigen risico bij een motor verzekeren verhogen betekent uiteraard dat je in geval van schade een groter bedrag zelf zal moeten ophoesten. Leg je eigen risico dan ook niet te hoog en zorg er vooral voor dat het bedrag te allen tijde betaalbaar blijft. Zo voorkom je vervelende problemen.

Tip 5: Let op de specificaties waar je motor over beschikt

Heel wat mensen breken zich in de praktijk het hoofd over het feit dat zij meer kosten moeten betalen voor hun motor verzekeren in vergelijking met bijvoorbeeld de buurman. Dit terwijl de dekkingen waar jullie bieden op kunnen rekenen precies dezelfde zijn. Dat kan toch niet? Helaas toch wel. Het verschil zit hem doorgaans in de specificaties van de motor. Er dient rekening mee te worden gehouden dat elke verzekeraar een inschatting maakt van het risico op (ernstige) schade veroorzaakt door het voertuig. Hoe groter die kans des te groter het risico voor de verzekeraar en des te hoger bijgevolg ook de verzekeringspremie komt te liggen. Zijn de specificaties van jouw motor dus met andere woorden aanzienlijk in vergelijking met de motor van je buurman? Dan zit daar ongetwijfeld het belangrijkste verschil. Hou hier dus wel beslist rekening mee.

Share