Een arbeidsrecht advocaat bij een vervoersbedrijf

Vervoersbedrijven waar passagiers worden vervoerd hebben het druk vandaag de dag. Ze kunnen nauwelijks aan personeel komen om met de taxi´s te kunnen rijden en daarnaast zit er een groot verloop in het personeelsbestand. De meeste sollicitanten bij een vervoersbedrijf hebben niet de zogeheten taxipas. Dat wil zeggen dat ze wel met een busje willen gaan rijden terwijl ze nog niet beschikken over alle wettelijke papieren. Voor zo´n taxipas moet een opleiding worden gevolgd en daar gaat het nog wel eens mis. Een arbeidsrecht advocaat is in dat geval onmisbaar. Bij zowel de werkgever als de werknemer kunnen er situaties ontstaan waarin juridisch advies noodzakelijk is.

Een ´gratis opleiding´
Gaat een aspirant chauffeur aan het werk bij een vervoersbedrijf dan komt er een tijdelijke taxipas aan te pas. Deze wordt verstrekt waarbij de werkgever de kosten van de aanvraag draagt. Daarbij tekent de sollicitant voor het feit dat hij of zij een opleiding gaat volgen. Deze opleiding wordt bekostigd door de werkgever. Er hangt een kostenplaatje aan wat voor een standaard taxi bijna 1500 euro bedraagt. Een flink bedrag dus. De werkgever neemt daarbij een risico. Wanneer het personeelslid met het werken stopt na het behalen van de taxipas mag het personeelslid 5 jaar gebruik maken van een pas die door de werkgever is betaald. Een pijnlijke strop.

Een beding met de werkgever
Een werkgever zal een beding afspreken met de sollicitant. Dit wordt ondertekend bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Daarin staat opgenomen dat het personeelslid het eerste jaar na het starten van de opleiding geen ontslag mag nemen. De werkgever doet dit om te voorkomen dat personeel misbruik maakt van deze gratis opleiding. Er zal worden afgesproken dat de werknemer een evenredig deel van  het tarief van de opleiding moet terug betalen wanneer het contract eerder wordt stopgezet. Dit is iets wat in het arbeidscontract moet worden vastgelegd. Gebeurt dit niet dan wordt het dubieus of dit beding moet worden nagekomen.

Twee contracten voor de arbeidsrecht advocaat
Laat de werkgever de werknemer een standaard arbeidscontract zonder dit beding ondertekenen maar wordt er geen apart opleidingscontract getekend dan heeft de werkgever geen rechten om dit geld van de opleiding te claimen wanneer de werknemer na een paar maanden ontslag neemt. Het feit dat de werknemer een jaar in dienst moet blijven moet immers in het contract staan opgenomen. Is er naast het standaard arbeidscontract ook een opleidingscontract ondertekend dan zal dit beding er wel zijn. Neemt de werknemer in dat geval voortijdig ontslag dan heeft de werkgever het recht om een boete in rekening te brengen aan de werknemer. De arbeidsrecht advocaat zal dit dan ook bewijzen naar de werknemer namens de werkgever. 

Tip: Omnius Advocatennetwerk

Share