Als bedrijf dien je er vandaag de dag (jammer genoeg) rekening mee te houden dat er op verschillende manieren een betalingsachterstand bij je klanten kan ontstaan. Dat is vervelend. Dit niet in het minst omdat je recht hebt op het gefactureerde bedrag, maar ook omdat het jouw cashflow negatief kan beïnvloeden. Een incassobureau inschakelen kan er in de praktijk voor zorgen dat je kan rekenen op verschillende interessante voordelen. De invordering van je openstaande facturen wordt immers uit handen gegeven aan een partij die op dat vlak over de nodige expertise beschikt. Ben je dit ook van plan, maar zou je in eerste instantie graag willen achterhalen welke kosten hier ongeveer aan verbonden zijn? Dan moet je vooral even snel verder lezen!
Ga je meteen bij een betalingsachterstand een incassobureau inschakelen?
De bovenstaande vraag is er één die in de praktijk niet zelden wordt gesteld. Heel wat bedrijven zitten tegenwoordig dan ook met de handen in het haar. Het gebeurt dan ook niet zelden dat meerdere klanten op hetzelfde moment een betalingsachterstand laten ontstaan. Dat is voor alle betrokken partijen ongelofelijk vervelend. Voor het bedrijf dat de betaling moet ontvangen is dat zo, maar eigenlijk ook voor de schuldenaar. Hij of zij ziet haar kosten namelijk gevoelig oplopen.
Voor beide partijen is het altijd het interessantst wanneer er in eerste instantie wordt getracht om tot een onderlinge overeenkomst te komen. Kan de klant momenteel niet betalen? Tracht dan afspraken te maken wanneer dit wel kan. Een incassobureau inschakelen is voor veel bedrijven eigenlijk slechts het laatste redmiddel. Vaak is het ook zo dat een dergelijk incassobureau in eerste instantie zal vragen welke stappen je mogelijks zelf reeds hebt ondernomen.
Welke tarieven brengt een incassobureau in rekening?
Het spreekt voor zich dat je er bij een incassobureau inschakelen rekening mee moet houden dat er door haar bepaalde kosten in rekening gebracht kunnen worden. De exacte kosten waar je rekening mee moet houden zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een zeer belangrijke is bijvoorbeeld de ervaring en reputatie van een incassobureau. Deze is voor een significant deel bepalend voor de kosten die in rekening zullen worden gebracht. Bovendien is het eveneens zo dat er rekening mee moet worden gehouden dat er ook incassobureaus bestaan die werken op basis van “no cure, no pay”. Voor deze kantoren geldt dat ze alleen kosten in rekening brengen wanneer ze erin zijn geslaagd om de openstaande bedragen succesvol voor jou in te vorderen.
Is een incassobureau inschakelen financieel interessant?
Tot slot stellen veel ondernemingen zich de vraag of het wel financieel interessant is om over te gaan tot het inschakelen van een incassobureau. Dit is een goede vraag waarvan we absoluut begrijpen dat bedrijven deze stellen. Dit gezegd hebbende dient er in de praktijk rekening mee te worden gehouden dat het langdurig open blijven staan van betalingen aan jouw adres verschillende problemen met zich mee kunnen brengen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat je daardoor zelf geconfronteerd zal worden met cashflow problemen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarnaast kan ook de reputatie van je bedrijf er na verloop van tijd onder gaan lijden. Al deze verschillende zaken zorgen ervoor dat een incassobureau inschakelen het overwegen waard kan zijn.