Waarom zuinig zijn goed is

Waarom zuinig zijn goed is

Wie wat bewaart die heeft wat. Het is een bekend gezegd. Maar het is wel waar. Als je zuinig bent met wat erin gaat en de uitgaven onder controle houdt, dan heeft dat grote voordelen.

Verschil zuinig en krenterig

Zuinig zijn is wat anders dan krenterig zijn. Dit houdt in dat je gierig of niet royaal bent. Zuinig houdt in dat je alleen iets uitgeeft als het nodig is. Een zuinig persoon zou wel aan een goed doel iets geven, maar die wil wel zeker weten dat het geld goed terecht komt. Een krenterig persoon zal niet aan een goed doel schenken, tenzij hij/zij er iets mee opschiet.

Je hoeft niet te lenen

Als je zuinig bent met je geld en je spullen, dan zul je minder snel geld hoeven te lenen van de bank of van familie of vrienden. Het is beter om geen geld te lenen. Waarom als je geld leent, moet je uiteindelijk meer geld terugbetalen. Ook weet je niet hoe je financiële status in de toekomst is. Je krijgt als het ware geld wat niet van jou is. Dit zul je in de toekomst dus moeten op kunnen hoesten. Veel mensen raken door lenen in financiële problemen. Voor je het weet krijg je een deurwaarder op je dak.

Handig in tijden van crisis

Je hebt altijd schommelingen in de economie. Schommelingen in de korte termijn noem je de conjunctuur. Periodes van economische groei en periodes van tragere of negatieve groei wisselen elkaar af. In de hoogconjunctuur is het juist het slimst om geld achter te houden. Hoe weet je dat je in een hoogconjunctuur zit als land? Als iedereen veel te besteden heeft en het consumentenvertrouwen hoog is. Het is dan juist slim om geld achter te houden voor de slechtere jaren die ongetwijfeld weer een keer gaan komen.

Investeren

Als je geld opzij legt, dan kun je mooi wat sparen. Na verloop van tijd heb je een groot bedrag bij elkaar geraapt. Je zou je geld dan op een verantwoorde manier kunnen investeren. Zo kun je bijvoorbeeld in vastgoed gaan investeren. Ook zou je in duurzame energie kunnen investeren. Zo zou je zonnepanelen kunnen aanschaffen.

Share