Als u samenwoont met uw partner, of van plan bent om samen te gaan wonen, kunt u een samenlevingsovereenkomst aangaan (ook wel een samenlevingscontract genoemd). Hierin kan het eigendom van bestaande activa (inclusief onroerend goed) worden uiteengezet, wat uw financiële verantwoordelijkheden zijn ten opzichte van elkaar en hoe spaargelden en activa in gezamenlijk eigendom worden verdeeld als u later uit elkaar gaat. Veel mensen vragen zich dan ook af: wat zijn de kosten van een samenlevingscontract? Dat verschilt per notaris, de prijzen variëren van 200 tot 600 euro omdat notarissen vrij zijn om te bepalen hoeveel hun dienstverlening kost.
Waarom kiezen voor een samenlevingscontract?
Steeds meer stellen kiezen er nu voor om samen te wonen voordat ze gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, of kiezen ervoor om hun relatie nooit wettelijk erkend te krijgen (door huwelijk of geregistreerd partnerschap). Samenwonen geeft u echter niet dezelfde wettelijke rechten als huwelijk of geregistreerd partnerschap, aangezien het u voor de wet niet samenbindt. Voor stellen die samenwonen of een gedeeld vermogen hebben, kan dit leiden tot problemen en onzekerheden bij de scheiding.
In werkelijkheid heeft u geen uitdrukkelijke wettelijke rechten in een relatie als u niet gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, behalve met betrekking tot gemeenschappelijke eigendommen.
Wat kan een samenlevingsovereenkomst dekken?
In het samenlevingscontract staat wie wat bezit en in welke verhouding in de relatie en omvat onder meer de volgende zaken:
- Eigendom van spullen
- Hypotheek op uw huis
- Welk deel van de hypotheek of huur betaalt u?
- Hoe wordt omgegaan met huishoudelijke rekeningen?
- Bankrekeningen en geld
- Levensverzekering
- Pensioenen
- Activa zoals auto’s, meubels, andere eigendommen, sieraden
- Betaling van schulden
- Huisdieren
- Nabestaandenrechten
- Pensioentoegang, eigendomsbewijzen en testamenten moeten ook worden overwogen.
Wat moet er in een samenlevingscontract staan?
Hoewel elke samenlevingsovereenkomst anders is en afhankelijk is van uw individuele omstandigheden, zijn er een paar belangrijke elementen waar u aan moet denken voordat u advies inwint bij een advocaat:
Eigendom van vóór het samenwonen – als een partner eigendom heeft, kan een samenlevingsovereenkomst overeenkomen om dit gescheiden te houden en te voorkomen dat de andere partner er een claim op heeft. Als de partner die het onroerend goed niet bezit echter een bijdrage levert aan de hypotheek of renovatiewerkzaamheden uitvoert, kan deze in de toekomst aanspraak maken op het onroerend goed, dus dit is iets om op te letten.
Woning gekocht terwijl u samenwoont – als u een woning koopt terwijl u samenwoont met uw partner en slechts één van u wordt genoemd op de overeenkomst, moet dit op dezelfde manier worden afgehandeld als hierboven. Als u als mede-eigenaar wordt genoemd, heeft u beiden wettelijk het recht om in het pand te blijven als u uit elkaar gaat. U moet nadenken over wat er bij scheiding met het gezamenlijk eigendom gebeurt. Wordt het bijvoorbeeld verkocht?
Huishoudelijke rekeningen – als u en uw partner geen gezamenlijke eigenaren van uw huis zijn, of als een van u meer bijdraagt dan de ander, kan een van u ermee instemmen om bij te dragen aan de hypotheek, maar erkennen dat deze persoon geen aanspraak op het onroerend goed heeft .
Erfenis en testamenten – het is belangrijk om te onthouden dat als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, u niet automatisch elkaars nalatenschap erft als een van u overlijdt. Als u iets aan uw partner wilt nalaten, moet u een testament opmaken en bijhouden.
Onafhankelijk juridisch advies – bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst moeten jullie allebei onafhankelijk juridisch advies inwinnen om er zeker van te zijn dat het bindend is en dat er geen twijfel over bestaat waar jullie allebei mee instemmen. Door dit te doen, is de kans veel groter dat de rechtbank kennis neemt van uw overeenkomst en deze uitvoert als u uit elkaar gaat. Er moet ook openbaarmaking van uw financiële situatie zijn. Het document moet als akte worden verleden.