Wat is het herfinancieren van vastgoed?

Wat is het herfinancieren van vastgoed?

Als je vastgoed in bezit hebt, dat voor een bepaald bedrag is gefinancierd, dan kan het in bepaalde omstandigheden zinvol zijn te herfinancieren. In dit artikel gaan we in op wat dat is en in welke omstandigheden het zinvol kan zijn. Maar eerst wat is overwaarde?

Wat is overwaarde?

De overwaarde van een pand is het geld dat overblijft nadat het pand is verkocht en de financiering ervan is afgelost. De overwaarde komt van de waardestijging van het pand en/of door aflossingen. Er zijn twee manieren om de huidige waarde van je pand vast te stellen:

  • De waarde te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur.
  • Je kunt naar de WOZ-waarde van het pand kijken. WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Die waarde wordt toegepast bij de vaststelling van de hoogtes van heffingen en belastingen.

Bij je financieringsverstrekker kan je indien nodig navragen hoeveel je restschuld bedraagt. Bij een verhuurpand is de zogenoemde waarde in verhuurde staat bepalend.

herfinanciering vastgoed

Wat houdt herfinanciering in?

Bij herfinanciering vastgoed sluit je een nieuwe financiering af voor een bepaald pand. Dat kan zijn als de huidige financiering is afgelost of bij het oversluiten van een hypotheek.

Waarom herfinanciering van vastgoed?

Er kunnen twee redenen zijn voor het herfinancieren van vastgoed:

  • Het vastgoed heeft overwaarde, die je wilt gebruiken voor een nieuwe investering.
  • Je kunt een nieuwe financiering tegen betere voorwaarden afsluiten en dat weegt op tegen de kosten van de oversluiting.

Bij herfinanciering geldt doorgaans een maximum van 80%. Als je vastgoed een waarde heeft van € 200.000, dan kan je € 160.000 herfinancieren. Als je voor andere panden weer 80% financiering kunt krijgen, dan kan je tot € 800.000 daaraan uitgeven. Als de rentestanden aanzienlijk zijn gezakt en je voor de huidige financiering van je pand nog een hoge rente betaalt, dan kan het de moeite lonen om een nieuwe financiering af te sluiten. De kosten daarvan moeten uiteraard kleiner zijn dan het rentevoordeel.

Share